Keramické nože...

Autor: Kristína Zimanová | 8.2.2012 o 17:24 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  13x

Novinka v slovenských kuchyniach - keramické nože. Keramický nôž získava v modernej kuchyni čoraz väčšiu popularitu a to predovšetkým vďaka svojim mimoriadnym vlastnostiam aj vysokej estetickej hodnote.

Keramické versus oceľové nože

Oproti hojne rozšírenej oceli, ktorá svoju ostrosť zvyčajne stratí už po niekoľkých mesiacoch používania a býva náchylná ku korózii, sú keramické čepele oveľa tvrdšie a nikdy nehrdzavejú. Vydrží ostrý po mnoho rokov každodenného používania. Keramické ostrie sa navyše ľahko čistí a neabsorbuje chuť ani zápach krájaných potravín.

Keramické nože sú vyrobené z moderných high-tech keramických materiálov, ako je oxid hlinitý alebo oxid zirkoničitý. Keramicko-zirkóniový nôž sa zrodil vďaka technológiám použitým v kozmickom výskume. Oxid zirkoničitý je druhým najtvrdším materiálom na svete, je chemicky inertný a neopotrebováva sa. Jeho tvrdosť odpovedá 8,2 mohsům na Mohsovej stupnici tvrdosti (oceľ má 5-6 a diamant 10).

V neposlednom rade ponúka keramické nože mimoriadny užívateľský komfort, pretože ich ľahká váha a perfektne vyvážené ťažisko umožňujú ľahkú manipuláciu. Čepeľ je prekvapivo ľahká a má nelepivý povrch. Krájanie paradajok, varených vajec a iných "problematických potravín" sa s keramickým nožom stáva jednoduchšie a rýchlejšie.

Keramické nože neznehodnocujú potraviny

Potraviny krájaním nezískajú kovovú pachuť, ako sa často stáva pri použití oceľových nožov, ktoré zanechávajú v potravinách kovové mikročastice. Je dokázané, že kovové nože ničia zdraviu prospešné vitamíny a enzýmy obsiahnuté v ovocí a zelenine a to dokonca vo väčšej miere, než horúca voda a varenie. S použitím keramického noža si jedlo uchováva svoju čerstvú chuť. Ovocie a zelenina po krájaní nezhnedne. Zelenina nakrájaná keramickým nožom zostáva "živá". Každá kuchárka vie, že je oveľa vhodnejšie strúhať zeleninu a ovocie na sklenených strúhadle, aby boli zachované dôležité vitamíny a potraviny nezískali kovovú pachuť. Prečo teda nezvoliť keramický nôž, oproti bežne používanému oceľovému, pri ich krájaní?

Výhody používania keramických nožov

- Zachovanie všetkých vitamínov v potravinách

- Niekoľkonásobne vyššia tvrdosť oproti kovovým nožom

- Dlhšia životnosť

- Väčšia odolnosť proti opotrebovaniu

- Väčšia pevnosť a ostrosť čepele

- Vďaka nelepivému povrchu jednoduchšia a rýchlejšie krájanie

- Nízka váha a perfektne vyvážené ťažisko

- Ľahká údržba, možné umývať v umývačke

- Odolnosť čepele voči skvrnám a hrdzaveniu

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?