Keramické versus oceľové nože
Oproti hojne rozšírenej oceli, ktorá svoju ostrosť zvyčajne stratí už po niekoľkých mesiacoch používania a býva náchylná ku korózii, sú keramické čepele oveľa tvrdšie a nikdy nehrdzavejú. Vydrží ostrý po mnoho rokov každodenného používania. Keramické ostrie sa navyše ľahko čistí a neabsorbuje chuť ani zápach krájaných potravín.
Keramické nože sú vyrobené z moderných high-tech keramických materiálov, ako je oxid hlinitý alebo oxid zirkoničitý. Keramicko-zirkóniový nôž sa zrodil vďaka technológiám použitým v kozmickom výskume. Oxid zirkoničitý je druhým najtvrdším materiálom na svete, je chemicky inertný a neopotrebováva sa. Jeho tvrdosť odpovedá 8,2 mohsům na Mohsovej stupnici tvrdosti (oceľ má 5-6 a diamant 10).
V neposlednom rade ponúka keramické nože mimoriadny užívateľský komfort, pretože ich ľahká váha a perfektne vyvážené ťažisko umožňujú ľahkú manipuláciu. Čepeľ je prekvapivo ľahká a má nelepivý povrch. Krájanie paradajok, varených vajec a iných "problematických potravín" sa s keramickým nožom stáva jednoduchšie a rýchlejšie.
Keramické nože neznehodnocujú potraviny
Potraviny krájaním nezískajú kovovú pachuť, ako sa často stáva pri použití oceľových nožov, ktoré zanechávajú v potravinách kovové mikročastice. Je dokázané, že kovové nože ničia zdraviu prospešné vitamíny a enzýmy obsiahnuté v ovocí a zelenine a to dokonca vo väčšej miere, než horúca voda a varenie. S použitím keramického noža si jedlo uchováva svoju čerstvú chuť. Ovocie a zelenina po krájaní nezhnedne. Zelenina nakrájaná keramickým nožom zostáva "živá". Každá kuchárka vie, že je oveľa vhodnejšie strúhať zeleninu a ovocie na sklenených strúhadle, aby boli zachované dôležité vitamíny a potraviny nezískali kovovú pachuť. Prečo teda nezvoliť keramický nôž, oproti bežne používanému oceľovému, pri ich krájaní?
Výhody používania keramických nožov
- Zachovanie všetkých vitamínov v potravinách
- Niekoľkonásobne vyššia tvrdosť oproti kovovým nožom
- Dlhšia životnosť
- Väčšia odolnosť proti opotrebovaniu
- Väčšia pevnosť a ostrosť čepele
- Vďaka nelepivému povrchu jednoduchšia a rýchlejšie krájanie
- Nízka váha a perfektne vyvážené ťažisko
- Ľahká údržba, možné umývať v umývačke
- Odolnosť čepele voči skvrnám a hrdzaveniu