Keramické nože...

Autor: Kristína Zimanová | 8.2.2012 o 17:24 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  15x

Novinka v slovenských kuchyniach - keramické nože. Keramický nôž získava v modernej kuchyni čoraz väčšiu popularitu a to predovšetkým vďaka svojim mimoriadnym vlastnostiam aj vysokej estetickej hodnote.

Keramické versus oceľové nože

Oproti hojne rozšírenej oceli, ktorá svoju ostrosť zvyčajne stratí už po niekoľkých mesiacoch používania a býva náchylná ku korózii, sú keramické čepele oveľa tvrdšie a nikdy nehrdzavejú. Vydrží ostrý po mnoho rokov každodenného používania. Keramické ostrie sa navyše ľahko čistí a neabsorbuje chuť ani zápach krájaných potravín.

Keramické nože sú vyrobené z moderných high-tech keramických materiálov, ako je oxid hlinitý alebo oxid zirkoničitý. Keramicko-zirkóniový nôž sa zrodil vďaka technológiám použitým v kozmickom výskume. Oxid zirkoničitý je druhým najtvrdším materiálom na svete, je chemicky inertný a neopotrebováva sa. Jeho tvrdosť odpovedá 8,2 mohsům na Mohsovej stupnici tvrdosti (oceľ má 5-6 a diamant 10).

V neposlednom rade ponúka keramické nože mimoriadny užívateľský komfort, pretože ich ľahká váha a perfektne vyvážené ťažisko umožňujú ľahkú manipuláciu. Čepeľ je prekvapivo ľahká a má nelepivý povrch. Krájanie paradajok, varených vajec a iných "problematických potravín" sa s keramickým nožom stáva jednoduchšie a rýchlejšie.

Keramické nože neznehodnocujú potraviny

Potraviny krájaním nezískajú kovovú pachuť, ako sa často stáva pri použití oceľových nožov, ktoré zanechávajú v potravinách kovové mikročastice. Je dokázané, že kovové nože ničia zdraviu prospešné vitamíny a enzýmy obsiahnuté v ovocí a zelenine a to dokonca vo väčšej miere, než horúca voda a varenie. S použitím keramického noža si jedlo uchováva svoju čerstvú chuť. Ovocie a zelenina po krájaní nezhnedne. Zelenina nakrájaná keramickým nožom zostáva "živá". Každá kuchárka vie, že je oveľa vhodnejšie strúhať zeleninu a ovocie na sklenených strúhadle, aby boli zachované dôležité vitamíny a potraviny nezískali kovovú pachuť. Prečo teda nezvoliť keramický nôž, oproti bežne používanému oceľovému, pri ich krájaní?

Výhody používania keramických nožov

- Zachovanie všetkých vitamínov v potravinách

- Niekoľkonásobne vyššia tvrdosť oproti kovovým nožom

- Dlhšia životnosť

- Väčšia odolnosť proti opotrebovaniu

- Väčšia pevnosť a ostrosť čepele

- Vďaka nelepivému povrchu jednoduchšia a rýchlejšie krájanie

- Nízka váha a perfektne vyvážené ťažisko

- Ľahká údržba, možné umývať v umývačke

- Odolnosť čepele voči skvrnám a hrdzaveniu

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

Blog prezidenta SZĽH

Silné reči hokej nespasia

Spor Lintner vs. Krajči ukázal, aké zbytočné sú silné reči veľkých chlapcov.


Už ste čítali?